2022.05.16.
Helyes légzéssel a szuperegészségért

Helyes légzéssel a szuperegészségért

A helyes légzéssel rendelkező emberek nagyszerű egészségi állapotban vannak, és nincsenek krónikus megbetegedéseik – legalábbis Konstantin Buteyko orosz orvos tapasztalatai alapján a helyes vagy esetlegesen helytelen légzés meghatározó szerepet tölt be egészségügyi állapotunkban.

A helyes légzés mellett jó a keringés, az emésztés és a vitalitás, megfelelőek a méregtelenítési folyamatok, kiegyensúlyozott az idegrendszer, jól működik az immunrendszer és megfelelő az izomtónus (vagyis az izom nyugalmi állapotának feszültsége).

De mégis hogyan lehet helytelenül lélegezni, hisz a legtöbb ember nem is gondolná, hogy azt lehet akár rosszul is csinálni. A helyes légzés minden esetben orron keresztül történik, csendes, észrevétlen.

Buteyko professzor egy mérőszámot állított a légzés mellé, amit kontrollszünetnek hívott. Ez a kontrollszünet segít meghatározni a légzés minőségét. Maga a kontrollszünet azt időtartamot jelöli, ami nyugodt állapotban eltelik egy átlagos kilégzés és a légszomj megjelenése között.

A légzés maga egy idegrendszer által vezérelt folyamat, amelyben a belégzési ingert a szén-dioxid magas szintje adja. Tehát a kontrollszünet a szén-dioxid tűrőképességet jelenti. A Buteyko professzor által kifejlesztett módszerrel ezt a tűrőképességet lehet fejleszteni, ami hozzásegít a helyes légzés visszaállításához.

Buteyko professzor azt is bemutatta, hogy milyen betegségek múlhatnak el a kontrollszünet növekedésével – 20 – tüdőgyulladás, bőrgyulladás, hörgőgyulladás; 30 – súlyos asztma, orr-gége betegségek, arcüreggyulladás; 40 – Vese és májbetegségek, ízületi panaszok, allergiák.

A Buteyko módszert, amely a helyes légzés helyreállítására szolgál az online Buteyko tréningen elsajátítható. A tréninget a nemzetközi Buteyko Clinic által képzett Buteyko oktató vezeti, akinek segítségével a résztvevők megtanulják a Buteyko gyakorlatokat és azt is megtudhatják mennyit és milyen gyakorlatokat szükséges végezniük a helyes légzés visszaállítása érdekében. Az online tréning előnye, hogy otthona biztonságából is részt vehet rajta, de a kiscsoportos foglalkozás azt is biztosítja, hogy minden résztvevő részletes, személyre szabott iránymutatást kap a légzési gyakorlatok helyes végrehajtásához.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük