2022.08.08.
A roppant gazdaságos öntöző öntöző

A roppant gazdaságos öntöző

A növények locsolásakor elsődleges szempont a víztakarékosság. Mindez megmagyarázza, hogy miért annyira népszerű napjainkban a víztakarékos öntöző. De mitől is tud annyira hatékony és gazdaságos lenni? Az öntöző lényege, hogy pont annyit és oda öntöz, ahol arra a legnagyobb szükség van.
Az automata locsolórendszer kétségtelenül a leggazdaságosabb öntözési technikák közé sorolható. Előnye, hogy sokkal kevesebbet fogyaszt, mint bármilyen más locsolótömlős megoldás. Az öntöző beszerelésével, a vezetékes vízzel öntözők sok pénzt, időt és energiát spórolhatnak, míg a kertjük szebb lesz, mint valaha.

Természetesen a sikerhez hozzátartozik az is, hogy a rendszert teljes mértékben az adott kert adottságaihoz, paramétereihez kell szabni. Nincs két egyforma kert, ezért nem is létezik univerzális megoldás. Az öntöző a kert adottságainak megfelelően van kialakítva, ezáltal igazodik a növényzethez, a talajszerkezetéhez, sík és rézsűs kialakításához. Ami még nagyon fontos, az automatizált locsolás.
Ennek köszönhetően az éjszakai öntözés sem fog gondot okozni. Azért fontos ez, mert ugye ekkor a legalacsonyabb a párolgási veszteség, ami nap közben meghaladhatja az 50%-ot is. Az öntöző víztakarékosságához továbbá hozzájárul a programozott locsolás. Az öntözés szükséges mennyisége változó, hiszen az öntözést igénylő évszakok csapadékmennyisége és a napsütötte órák száma is eltérő.

Megbízható védelmet nyújt a vakondháló?

A szorgalmasan földet túró vakond ellen több módon lehet védekezni. Az egyik legismertebb mechanikai módszer a vakondháló. Mit kell erről tudni? A modernebb változatok polipropilén UV stabilizátort tartalmazó műanyagból készülnek és a legtöbb esetben 1×100 m-es vagy 2×200 m-es tekercsben kaphatók.
A vakondháló előnye a kialakításában rejlik, ugyanis a sűrű szövésű, igen ellenálló műanyag háló a friss füvesítés, különösképpen a gyepszőnyeg alá helyezve megvédi a gyepes felületet a szorgos állat ellen. Ennek köszönhetően a vakond többet nem tudja majd a felszínre túrni a földet a járataiból, így a vakondháló révén a kert megtartja eredeti esztétikus külsejét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük